|Ze života| Upečte si medovník

4. dubna 2016 v 1:00 | Whirpy
Ahoj!
Dnes jsem si pro vás připravila článek, o pro některé, obávaném dezertu známého jako Medovník.
Taky vám říkali, že je to složité? Není!


Hned začátkem bych ráda upozornila, že recept, který používám a který v článku budu následně rozebírat jsem si vypůjčila ZDE.
Fotografie v článku přiloženy jsou foceny mobilem, kromě te úvodní, a proto se omlouvám za kvatilu, jde o fotky, které jsem většinou během pečení posílala kamarádce.

Abyste vůbec mohli začít péct potřebujete všechny tyto ingredience:


NA TĚSTO
250 g hery
3 vejce
3 lžíce tmavého medu
300 g krupicového cukru
400 g hladké mouky 00 extra
1 lžičku jedlé sody
pořádná hrst vlašských ořechů

NA KRÉM
1 konzerva karamelového Salka (může být i tradiční)
300 g másla

První si všechno pěkně připravte. Nejen ingredience, ale i nádobí, které budete potřebovat, zapněte si nějakou pěknou hudbu a hlavně nedivočte.


1 Připravte vodní lázeň. Do kastrolu nalijte vodu a postavte na něj větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přiveďte k varu. Do misky vložte heru a nechte ji pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepněte vejce a postupně přidejte med, cukr, mouku i jedlou sodu. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů.

Tenhle krok se dá lehce urychlit tak, že do kastrolu nalijeme již horkou vodu, kterou k varu přivedeme ve varné konvici.
Co se ohnivzdorné misky týče, tak pokud ji nebude nořit do vody vydrží i méně ohnivzdorná, prostě z nějakého lepšího plastu.
Postup přidávání surovin je myslím jasný. Každopádně pokud máte ztuhlý med, tak ho na chvíli dejte do vodní lázně určené pro misku, aby povolil a lépe se dával do těsta.
S troubou snad také všichni umíme, hlavně z ní nezapomeňte vše vytáhnout a udělat si v ní místo.

2 Směs v misce míchejte vařečkou přibližně deset minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Pro netrénované paže je to poměrně náročná činnost, proto klidně použijte ponorného elektrického pomocníka. Doporučujeme sáhnout po hnětacích metlách ve tvaru spirály, na šlehací metly se totiž těsto lepí. Vzniklé těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů.

Já těsto míchám normálně lžící na polívku (malá naběračka, kterou vidíte na obrázku mi tehdy sloužila k nabíraní těsta, na obrázku už je pouze zbytek těsta, bude ho mnohem víc) a minuty nepočítám. Rozhodně to není taková věda, jak se zdá. Prostě normálně míchejte a až bude těsto trošku tuhší, tak můžete pokračovat dál. Já ho vždycky nechávám v misce na vodní lázni dokud ho všechno nezpracuji.

3 Na plech natáhněte pečicí papír a obkreslete na něj talíř či dortovou formu (podle toho, čím budete upečené pláty vykrajovat). Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřete v co nejtenčí vrstvě těsto; mělo by kružnici asi o centimetr přesahovat. Placku pečte dozlatova (sedm až deset minut) a totéž proveďte i s ostatními. V horkovzdušné troubě můžete péct pláty najednou.

Po obkreslení normálí tužkou, kružnici vždy trochu vymažu nějakým tukem, aby se mi pak hotová placka lépe sundávala.
Většinou peču s dvěma plechy, těsto nanáším a roztírám v malém nožstvím opět lžící, tak, aby nešel vidět pod těstem papír. Poté co pláty upeču dozlatova je nechám chvíli vychladnout a ještě teplé opatrně snímám (většinou pomocí platové obracečky) z pečíčiho papíru, který následně opět vymažu a použiju znovu.
Nicméně, když jsem medovník pekla poprvé, tak jsem vždy sundala celý pečící papír i s plackou a dala nový, což je jednodušší.
4 Upečené placky okrájejte. Na každou můžete položit talíř a nožem oříznout přesahující okraj. My jsme použili nastavitelnou dortovou formu; pomoci si můžete i běžnou formou na dorty, která má odnímatelné dno. Okraje nevyhazujte, budete je potřebovat na závěrečné zdobení.

Jak jsem již psala, dejte pozor, aby placka nebyla úplně měkká. Hlavně s ní nic nedělejte po vytažení z trouby, radši spotřebujte víc papírů na pečení než abyste v úsporném duchu zníčili medovník.
Okraje placky jsem ořezávala normálním kuchyňským nožem podel velkého talíře, který mi sloužil jako předloha pro kružnice.

5 Vyrobte krém a posypku. Máslo a salko vyšlehejte pomocí ruční nebo elektrické metly dohladka; trvá to zhruba deset minut. Nakonec připravte posypku z okrájených kousků těsta - kraje vložte do mísy a prsty je najemno rozdrobte.

Tohle je myslím jasné. Se šlehačem snad každý umí, pro usnadnění tam máslo dávejte postupně.
Posypka je opravdu primitivní, hlavně z ní moc neujídejte a z krému už vůbec, vždy mi to vyšlo tak tak!

6 Sestavte dort. Pomocí kulatého nože rozetřete krém na první plát. Přiklopte další plackou, kterou opět namažte máslovým krémem. Opakujte tak dlouho, dokud vám nedojdou medovníkové pláty. Na závěr potřete celý dort včetně boků krémem a poprašte připravenou posypkou. Nechte aspoň do druhého dne odležet.

Postupem času, až bude v pečení medovníku zběhlejší, tak si troufám říct, že budete schopni dvě vrstvy péct, během pečení si udělat krém a následně jak jen to půjde hotové vrstvy na sebe lepit. Místo kulatého nože používám k roztírání krému normální cukrářskou špachtli.
Odležet medovník nechte nejlépe na nějakém chladnějším místě.

Všechno je to opravdu velmi jednoduché, takže pokud vás od pečení medovníku někdo odrazuje, tak se nenechte. Stačí si jen udělat pořádek v kuchyni a nějaký ten systém v pečení a následném sestavování dortu, samozřejmě to chce i trochu té trpělivosti a jít do pečení s tím, že to bude skvělý, chutný medovník! Předsudky nechte za sebou a pečení zdar.

Myslím, že kdyby nic, tak jsem vás tímto článkem upozornila na výborný recept, neboť jsem jednou zkoušela dělat medovník třeba z předpřipravené směsi, která se nachází v supermarketech a nedalo se to vůbec srovnat. Tohle těsto se vůbec tak ohyzdě nelepí a myslím, že medovník s ním hravě zvládne každý.

Whirpy
 


Komentáře

1 Baruschka Baruschka | E-mail | Web | 4. dubna 2016 v 9:14 | Reagovat

Jůůů, děláš mi chutě :-)

2 Beatricia Beatricia | Web | 4. dubna 2016 v 20:51 | Reagovat

Je to nádherný moučník, voní a je chutný... ALE je strašně složitý...☼☼☼

3 Michaela Michaela | Web | 5. dubna 2016 v 11:00 | Reagovat

Občas ho s mamkou děláme, je skvělej :) Není to složitý, ale nejhorší je ovládnout své chutě, když se má nechávat uležet do druhého dne :D

4 kelly145 kelly145 | Web | 6. dubna 2016 v 16:52 | Reagovat

mňamka ako vždy

5 Natálie Natálie | Web | 8. dubna 2016 v 21:17 | Reagovat

whirpy jsi skvělá a asi se do tebe brzo zamiluju.. :D miluju totiž medovník :D a už jenom ta přestava, že to umíš... teď na noc jsem na něho úplně dostala chuť.. :( je to můj nejoblíbenější zákusek v kavárně, tak pak vždy hodnotím, jak ho dělají, kde byl lepší atd... :D

6 Cedor Cedor | Web | 9. dubna 2016 v 0:46 | Reagovat

Miluju to! Určitě se pokusím to udělat (nekdy). Nedivočte prostě tvoje slovo 😃 a jak jsi psala tu vodní lázeň myslel jsem že pro  nás že to má poukázat jak moc lehké to je.. ale ono není 😃

7 ♥ MylifeAdele♥ ♥ MylifeAdele♥ | Web | 9. dubna 2016 v 13:36 | Reagovat

Medovník jsem chtěla vždy udělat!♡♡♡ Nejlepší♡ Není to tedy zrovna lehký, ale někdy se o to pokusím♡ Děkuju♡♡

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.